Tandartspraktijk De Clomp | Voorkom gaatjes in uw gebit
Uw gebit in goede handen
Tandarts in Zeist

Terug naar overzicht

10 tips om gaatjes te voorkomen

Voorkom gaatjes in uw gebit met 10 eenvoudige tips. Goede mondzorg thuis zorgt ervoor dat u minder kans heeft op gaatjes. Bij Tandartspraktijk De Clomp zeggen we: liever voorkomen dan genezen. We adviseren u om goede mondzorg te combineren met periodieke controles. Zo voorkomt u dat gaatjes in uw gebit kunnen leiden tot ernstige schade aan uw gebit. Op deze pagina bieden we u 10 tips in uw gebit te voorkomen. Maar eerst nog even de vraag: hoe ontstaan gaatjes in een gebit eigenlijk?

 

HOE ONTSTAAN GAATJES IN EEN GEBIT?

Bacteriën zorgen ervoor dat suikers omgezet worden in schadelijke zuren. Deze zuren zorgen voor gaatjes in uw gebit. Daarom heeft u glazuur om uw tanden. Dit beschermt tegen bacteriën. Als u vaak genoeg poets, zorgt u ervoor dat u uw glazuur behoudt en u dus beschermd bent tegen zuren.

TIP 1: BLIJF NIET TE LANG LOPEN BIJ KLACHTEN

Blijf niet te lang lopen bij klachten. Dit is niet voor niets tip 1, het is namelijk de belangrijkste tip. Een gaatje is vrij onschuldig, maar dit kan zich ontwikkelen tot ernstige schade aan uw gebit. Dat is zonde, want de behandeling van een gaatje is vaak snel geregeld. Wacht daarom niet tot uw eerstvolgende periodieke controle, maar neem contact met ons op als u klachten heeft.

TIP 2: POETS TWEE KEER PER DAG UW TANDEN

Een keer voor het slapen en een keer na het slapen tanden poetsen. Het zit er bij veel mensen ingebakken, maar 2 keer tanden poetsen van uw tanden is belangrijk voor uw gebit. Als u consequent minder vaak poetst, heeft u kans dat u te weinig bescherming heeft tegen bacteriën. Als u consequent meer poetst, heeft u kans dat u uw tanden en tandvlees beschadigt.

TIP 3: POETS NIET KORTER OF LANGER DAN TWEE MINUTEN

Elektrische tandenborstels zijn niet voor niets ingesteld op 2 minuten. Dit is namelijk precies de juiste tijd om je gebit gezond en fris te krijgen. Als u korter poetst, beschermt u u tanden niet goed genoeg. Maar langer poetsen is ook niet aan te raden. Hierdoor kunt u uw gebit en tandvlees aantasten.

TIP 4: GEBRUIK TANDPASTA MET FLUORIDE

Het aanbod van tandpasta is groot, maar niet iedere tandpasta zorgt voor voldoende bescherming. Het is belangrijk dat u erop let dat er fluoride in de tandpasta zit. Dit versterkt uw glazuur en beschermt tegen bacteriën. Als u twee keer per dag twee minuten met fluoridetandpasta poest, heeft u minder kans op gaatjes in uw gebit.

TIP 5: POETS ALS LAATST UW TONG SCHOON

Niet iedereen is het een routine, maar vergeet niet uw tong te poetsen nadat u uw tanden poetst. Op uw tong schuilen namelijk veel bacteriën.

TIP 6: GEBRUIK EEN ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL

Onze tandartsen raden het aan om te poetsen met een elektrische tandenborstel. Hiermee verwijdert u makkelijk tandplak rondom uw gehele tand. Door de draaiende borstels verwijdert u namelijk meer tandplak dan met een niet-elektrische tandenborstel. Daarnaast voorkomt u dat u te lang of te kort poetst omdat de elektrische tandenborstel vanzelf stopt na 2 minuten. We raden u aan om altijd een ronde opzetborstel te gebruiken.

TIP 7: REINIG OOK TUSSEN DE TANDEN

Vergeet niet om met flosdraad of plastic tandenstokers de ruimtes tussen uw gebit te reinigen. Zo verwijdert u etensresten en bacteriën die tussen de tanden zijn verscholen. In het begin kan dit leiden tot bloedend tandvlees. Als u dit na een week nog steeds zo is, raden wij u aan contact met ons op te nemen om te overleggen wat een juiste oplossing is.

TIP 8: POETS NIET METEEN NA ZUUR ETEN OF DRINKEN

Een vette maaltijd of zuur drankje activeert vaak mensen om te gaan tandenborstel. Je wilt immers die smaak uit je mond hebben. Toch adviseren we om hier even mee te wachten. Een maaltijd of zuur drankje kan ervoor dat uw tandstructuur zachter is. Als u direct na uw maaltijd poetst, heeft u de kans dat uw uw volledige beschermingslaag wegpoetst. Wacht daarom minimaal een half uur met tanden poetsen.

TIP 9: BIJT GEEN NAGELS

Nagels bevatten veel bacteriën. Het is daarom slecht voor uw gebit om nagels te bijten. Deze bacteriën kunnen namelijk tot gaatjes leiden. Ook kunt u met scherpe nagels tanden beschadigen.

TIP 10: PLAN OP TIJD EEN CONTROLE

Tanden poetsen zorgt voor minder gaatjes, maar u heeft altijd kans op een gaatje. Dat kan bijvoorbeeld aan uw dna liggen of aan medicijnen. We raden u aan om iedere 6 maanden op controle te komen bij Tandartspraktijk De Clomp. Op die manier kan een gaatje niet uitgroeien tot ernstige schade aan uw gebit.

Tandartspraktijk De Clomp: professionele mondzorg met aandacht voor u

Bij De Clomp vinden we het belangrijk dat u zich thuis voelt in onze praktijk. Zo proberen we onze wachttijden zo kort mogelijk te houden en zorgen we dat u dezelfde tandarts krijgt bij vervolgafspraken. U kunt zich inschrijven via ons online inschrijfformulier. Vul uw gegevens in, plan de eerste afspraak en licht uw vorige tandarts in over je overstap. De rest verzorgen wij. Zo nemen we bijvoorbeeld contact op met uw zorgverzekering en zetten we uw gegevens correct in ons klantenbestand. Tot snel. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

 

Publicatiedatum: 12-05-2022