De Clomp | Professionele mondzorg met persoonlijke aandacht

Angst voor tandarts

Angst voor de tandarts komt vaak voor, maar mag nooit een reden zijn om niet op controle te komen. Zo kunt u namelijk vervelende klachten krijgen. Bijna een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts, dus u bent niet de enige als u hier problemen door ervaart. Bij De Clomp vinden we het erg belangrijk dat u zich thuis voelt en ons team doet er alles aan om u op uw gemak te stellen. Laat het ons weten als u angstig bent, zodat wij u extra kunnen helpen.

Behandeling angstige tandartspatiënten

Hoewel een bezoek aan de tandarts vaak weinig tot geen pijn doet, gaan er niet veel mensen graag naar de tandarts. De oorzaak hiervoor kan bij de jeugd liggen of door een trauma van een ouder of bekenden. Er gaan veel griezelverhalen om als het om tandartsen gaan. Zo kunnen boringen en verdovingen onprettig voelen. Bij De Clomp vinden we het belangrijk dat u regelmatig op controle komt om vervelende klachten te voorkomen. Daarom praten wij graag met u als u angstig bent. Vaak zijn mensen bang vanwege broodjeaapverhalen. Als u hevige angst hebt voor tandartsen, verwijzen wij u graag door naar een gespecialiseerde tandarts. Deze tandarts werkt samen met psychologen en therapeuten om u angsten onder controle te houden.

Angst voor tandarts voorkomen

Om te voorkomen dat u, uw kinderen en/of uw partner bang zijn voor de tandarts, kunt u verschillende maatregelen nemen. Allereerst is het belangrijk om te praten over de tandarts. Waar zit de angst? Neem gerust contact met ons op om bepaalde zaken op te helderen. Zo kunt u tegen een behandeling opzien die achter gezien wel meeviel. Onze assistente kunt u vaak van te voren al gerust stellen. Daarnaast kunt u uw kinderen een prettig gevoel geven door geen vervelende verhalen te vertellen en ze vaak mee te nemen naar de praktijk. Door te spelen op de beweegbare stoel en met onze tandartsen te praten, zien uw kinderen dat er niets is om bang voor te zijn. Tot slot raden we u aan om mee te gaan naar de controles van uw kinderen. Dit geeft vaak een vertrouwd gevoel. Met een kleine beloning kunt u rustig gedrag belonen.

Tips bij angst voor tandarts

De techniek is constant in beweging. Veel behandelingen zijn pijnloos en griezelverhalen zijn verleden tijd. Enkele tips:

  • Vertrouwen: onze tandartsen hebben een lange opleiding achter de rug. Samen met u bouwen zij aan een vertrouwensband. U hoeft zich niet te schamen voor uw angst. 
  • Controle: vooraf kunt u een teken of gebaar afspreken waarmee u kunt aangeven dat de behandeling onderbroken moet worden. Zo houdt u controle. 
  • Openheid: als u angstig bent, kunt u hier eerlijk over zijn tegen ons team. Zo kunnen wij u helpen. 
  • Informatie: door vooraf informatiefolders te lezen (en niet te veel te Googelen), weet u wat er te wachten staat. Neem vooral contact met ons op als u vragen hebt.
  • Afleiding: vooraf kunt u ademhalingsoefeningen doen, maar u kunt de tandarts ook vragen om een muziekje op te zetten. Zo heeft u wat afleiding. 

Tandartspraktijk De Clomp helpt u graag

Het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan. Zo voorkomt u vervelende klachten en behandelingen. Heeft u twijfel over uw angst? U kunt altijd contact met onze praktijk opnemen. Ons team van specialisten staat voor u klaar en helpt u graag aan een gezonde mond. Wij zijn te bereiken op 030–6957430. Ook kunt u meer informatie over ontstoken tandvlees in de informatiefolder.