Kinderen – Tandartspraktijk de Clomp – Zeist
Uw gebit in goede handen
Tandarts in Zeist

Kinderen

Tanden kunnen een heel leven meegaan als u er goed voor zorgt. Het is daarom belangrijk dat kinderen al vroeg leren wat goed poetsen inhoudt. Zo krijgen ze van nature mee hoe ze zelf goed kunnen zorgen voor hun tanden.

Bij Tandartspraktijk de Clomp besteden we veel aandacht aan kinderen en hun tanden We laten de kinderen op speelse wijzekennismaken met de tandarts en de praktijk en natuurlijk maken we ze bewust van een gezond gebit.

Tips voor ouders
Ook zelf kunt u er veel aan doen om uw kind al op jonge leeftijd de juiste gewoonten aan te leren.

 • Neem uw kinderen vanaf twee jaar mee naar de tandarts
  Het Ivoren Kruis raadt aan om kinderen al vanaf de leeftijd van twee jaar mee te nemen naar de tandarts. Zo raken ze vertrouwd met de tandartspraktijk.
 • Leer uw kinderen de 3B’s van het poetsen
  De richtlijn is om twee keer per dag minimaal twee minuten te poetsen. Geef zelf het goede voorbeeld! Eerst de binnenkant, dan de buitenkant en ten slotte de bovenkant.
 • Maak het tandenpoetsen leuk
  Maak het poetsen zo leuk mogelijk. Veel elektrische tandborstels hebben bijvoorbeeld ingebouwde muziekjes om een minuut aan te duiden. Kinderen vinden het ook leuk als er een grote klok met tikkende secondewijzer in de badkamer hangt, zodat ze zelf kunnen zien dat ze ‘twee rondjes moeten poetsen’.
 • Napoetsen door een ouder tot tien jaar
  Kinderen tot tien jaar kunnen zelf nog niet goed poetsen, poetst u daarom zelf tenminste eenmaal per dag na. Ook na het tiende jaar is het nodig om het poetsen van uw kinderen te begeleiden en te controleren.

Tip: laat u de kinderen zo nu en dan zelf controleren of ze goed gepoetst hebben, door ze op een plakverklikker te laten kauwen. De plekjes die niet goed gepoetst zijn, krijgen een andere kleur. U kunt deze plakverklikkers krijgen bij uw bezoek aan onze praktijk.

De dochter van de groenteman
Tijdens poetslessen op basisscholen in Zeist hebben we wel eens een ‘pauzehap-inspectie’ gehouden. De resultaten waren verbazend: in een klas van 29 kinderen had maar 1 meisje fruit mee, alle andere kinderen hadden voorverpakte koekjes en repen bij zich. ‘Zij is de dochter van de groenteman’ gaf de leraar als verklaring. Alle kinderen hadden ook pakjes sap, yogi en frisdrank mee.

Al die voorverpakte producten zijn niet goed voor tanden. Het is een goede gewoonte om uw kind een beker water of thee zonder suiker met een stuk fruit mee te geven naar school, al is het maar op een paar vaste dagen. Uw kind is er binnen korte tijd aan gewend.