Gezond tandvlees
Gezond tandvlees is onmisbaar voor een goede mondhygiëne. De gevolgen van ongezond en ontstoken tandvlees kunnen namelijk groot zijn. Maar wat is ontstoken tandvlees precies? En hoe kunt u het beste zorgen voor gezond tandvlees? Tandartspraktijk De Clomp staat u hierin graag bij.
Gezond en ongezond tandvlees
Van gezond tandvlees merkt u niets en is mooi roze van kleur. Daarentegen merkt u dat uw tandvlees ontstoken is als uw tandvlees dikker aanvoelt, roder of donkerder is en sneller bloedt dan normaal. Daarnaast zijn een vieze smaak in de mond en een slecht ruikende adem ook symptomen van ontstoken tandvlees. Dit wordt allemaal veroorzaakt door bacteriën die via etensresten in uw mond terechtkomen en ook in uw speeksel zitten. Deze bacteriën hopen zich op tot tandplak en op den duur kan dit tandsteen worden als het verhardt. Bij uw tandarts wordt tandsteen regelmatig verwijderd, zodat de kans op ontstoken tandvlees kleiner wordt.
Ontstoken tandvlees komt voor in twee verschillende stadia: gingivitis en parodontitis. Gingivitis, het beginstadium, is wanneer uw tandvlees sneller bloedt bij bijvoorbeeld het tandenpoetsen. Een verder gevorderd stadium, parodontitis, zit dieper in uw tandvlees. Het kaakbot rondom uw tanden is dan ontstoken.
Gevolgen van ongezond tandvlees
Wanneer u last heeft van parodontitis, kan uw tandvlees los raken van uw tanden en kiezen. Zo ontstaan er ruimtes voor bacteriën om meer tandplak te maken. Het gevolg hiervan is dat de bacteriën steeds dieper in uw tandvlees kunnen komen en het kaakbot af kan laten brokkelen, waardoor de wortels van uw tanden en kiezen in het ergste geval los komen te zitten. Het gevolg: tand- en kiesverlies dat niet meer te herstellen is.
Bovendien kan ontstoken tandvlees ook zorgen voor een verhoogd risico op diabetes, beroertes, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Het is dus uitermate belangrijk om uw tandvlees zo goed mogelijk in een gezonde staat te houden.
Hoe voorkom je ongezond tandvlees?
Er zijn verschillende manieren die u zelf kan toepassen om de kans op ontstoken tandvlees te verkleinen. Daarnaast kan uw tandarts u altijd bijstaan door het verwijderen van tandsteen en controles. Hieronder vindt u een viertal adviezen voor gezond tandvlees:
- Tanden poetsen: poets uw tanden twee keer per dag en telkens twee minuten lang. Bovendien wordt een elektrische tandenborstel aangeraden.
- Tandenstokers: om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen schoon te houden, is het goed om elke dag tandenstokers of ragers te gebruiken.
- Voedsel met suikers: let op met voedsel en drank dat veel suikers bevat. Ook wordt het afgeraden voor uw mondhygiëne om te roken.
- Tandartsbezoek: ga regelmatig op controle bij de tandarts, zodat uw tandsteen op tijd verwijderd kan worden.
De Clomp staat voor u klaar
Het belang van gezond tandvlees is groot. Bij de Clomp helpen wij u graag aan een gezond gebit. Heeft u vragen? Of twijfelt u over uw gebit? U kunt altijd contact met onze praktijk opnemen. Wij zijn te bereiken op 030-6957430. Ook kunt u meer informatie over ontstoken tandvlees in de informatiefolder.