Tanderosie: wat is het en wat kan u er tegen doen?

Tanderosie is het proces waarbij uw tandglazuur wordt aangetast door zuren afkomstig uit voedsel, drinken en maagzuur. U kunt tanderosie herkennen aan (een van) de volgende symptomen:

  • Uw voortanden worden dunner, doorzichtiger en korter.
  • U merkt dat uw vullingen boven het tandoppervlak uitsteken.
  • U ziet putjes op uw kiezen of uithollingen op de plekken waarmee u kauwt.
  • Uw tanden zijn gevoelig tijdens het eten of bij hitte en kou.
  • U ziet plekjes op uw gebit die gelig of bruinig van kleur zijn.

Tanderosie: gevolgen

De gevolgen van tanderosie zijn niet prettig. Doordat uw tandglazuur wordt aangetast bij tanderosie, is er een kans dat uw tandglazuur in zijn geheel kan verdwijnen. En dat is niet om te keren. Eenmaal verdwenen kan tandglazuur niet meer terug komen. Tandglazuur is een belangrijke beschermlaag op uw tanden en kiezen en verkleint de kans op gaatjes. Wanneer u geen tandglazuur hebt, kunnen bacteriën sneller en gemakkelijker problemen met uw gebit veroorzaken.

Tanderosie: behandeling

Zoals in de vorige alinea staat, is tanderosie niet meer te herstellen. Eenmaal verdwenen tandglazuur kan niet meer hersteld worden. Wij adviseren u dan ook om regelmatig de tandarts te bezoeken ter controle en uw gebit goed te onderhouden door te poetsen. Als u last hebt van tanderosie kijkt de tandarts samen met u wat mogelijk is. In sommige gevallen kunnen vullingen, kronen en bruggen hulp bieden.

Tanderosie: voorkomen

Er zijn verschillende manieren waarop tanderosie vertraagd of voorkomen kan worden. Deze manieren hebben vooral met uw voeding en poetsgewoonten te maken. Zo verkleint u de kans op tanderosie als u zo min mogelijk zure dranken (denk aan frisdrank, sportdrank en vruchtensappen) en zuur eten (denk aan zure snoepjes) nuttigt. Als alternatief kunt u probleemloos voor uw tandglazuur water, thee zonder suiker, koffie en melk drinken. En als u eet of drinkt, probeer dan het voedsel of drinken niet langer dan nodig is in uw mond te houden. Extra zuigen op zuurtjes of frisdrank in je mond rondspoelen vergroot de kans op tanderosie. Daarnaast kunt u het beste het aantal eet/drinkmomenten beperken tot 7 keer op een dag. Hierdoor heeft u gebit genoeg tijd om te herstellen.

Twee keer op een dag minimaal twee minuten lang grondig tandenpoetsen verkleint ook de kans op tanderosie. Gebruik daarbij een tandenborstel met geen harde, maar zachte haartjes. Zo poetst u uw tandglazuur niet weg. Als aanvulling op uw tandenpoetsritueel kan u tandpasta met fluoride gebruiken om uw gebit sterker te maken.

Tanderosie: bezoek de tandarts

Heeft u last van tanderosie? Of vermoedt u dat u tanderosie hebt? Wacht dan niet te lang af maar bezoek de tandarts. Bij De Clomp nemen onze ervaren specialisten de tijd om u te behandelen. Ook voor tips tegen tanderosie kunt u terecht bij De Clomp. Kom in contact en bel 030 6957430.