Tandartspraktijk De Clomp | Bruggen en implantaten

Brug of implantaat, wat is het verschil?

Bent u op zoek naar een betrouwbare tandarts omdat een deel van uw gebit of een tand beschadigd is? Bij Tandartspraktijk De Clomp bent u van harte welkom. In dit soort situaties zullen we waarschijnlijk adviseren om een implantaat of brug te plaatsen. Daarom leggen we op deze pagina uit wat het verschil is tussen een implantaat of brug. Als er grote delen van uw gebit dermate beschadigd zijn dat ze verwijderd moeten worden, adviseren onze tandartsen ook wel eens om na te denken over een kunstgebit. Is er spoed? Neem dan meteen contact op via 030–6957430.

 

Een brug of implantaat

Als u een aantal tanden mist of als er meerdere tanden ernstig beschadigd zijn, is een brug of implantaat vaak een passende oplossing. Het grote verschil tussen een brug en implantaat is dat een brug wordt vastgezet aan gezonde tanden, terwijl een implantaat via een schroef in het gebit gezet wordt. De consequenties van een brug en implantaat zijn heel anders. Het is belangrijk dat u goed met de tandarts afstemt welke oplossing passend is voor uw gebit.

Wat is een brug?

Vaak is een brug een voordelige en snelle oplossing als er een of meerdere tanden ernstig beschadigd zijn. De tand wordt vervangen door een kunsttand, die aan omliggende niet-beschadigde tanden wordt bevestigd. Hiervoor moeten onze mondzorgprofessionals uiterst precies werken omdat de brug precies in uw gebit moet passen. Hiervoor kunnen we werken met mondafdrukken die onze assistenten maken. Aan de hand van deze afdrukken zullen we de brug op maat maken. De tandarts zal vervolgens de brug bevestigen. Vervolgens controleren we of de brug goed past en maken we hem vervolgens vast aan omliggende tanden.

Voor- en nadelen van een brug

Het grootste voordeel: de brug past vaak snel en kan relatief goedkoop geplaatst worden. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u ook een deel terugkrijgen voor deze ingreep. Ook vinden veel mensen het prettig dat u niet onder narcose hoeft. Maar er zijn ook nadelen: een brug kan omliggende tanden beschadigen, het is lastig om de achterste kiezen te vervangen en gezond omliggend tandweefsel kan aangetast worden. Onze tandartsen zullen uw gebit extra in de gaten houden tijdens controles zodat we op tijd dergelijke nadelen kunnen oplossen.

Wat is een implantaat?

Na de leeftijd van 18 jaar, is uw kaakbot volgroeid en kunnen er implantaten gezet worden. Een implantaat is diep geworteld in de kaak en ‘leunt’ als het ware niet op de omliggende tanden. De schroef zorgt er namelijk voor dat de tand of tandgroep op zijn plek blijft zitten en fungeert als kunstwortel. Deze wortel wordt gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal zodat er geen zweren of ontstekingen kunnen ontstaan. 

Voor- en nadelen van een implantaat

Een groot voordel van een implantaat is dat een implantaat een eigen wortel heeft, en daarom de omliggende tanden niet aantast. Ook zal het gezonde tandweefsel niet aangetast worden en zijn achterste kiezen niet lastiger te vervangen. Daarom wordt een implantaat vaak gezien als langetermijninvestering. De investering van een implantaat is groter, maar de kans op bijwerken is erg klein. Het vraagt wel om een langer traject waarin we u zullen opereren. Maar met het juiste onderhoud kan een implantaat een leven lang meegaan en is het voor veel mensen de juiste oplossing voor de lange termijn.

Wordt een brug of implantaat vergoed?

De basisverzekering vergoedt vaak niet de (volledige) behandeling voor bruggen of implantaten. Als u kunt aantonen dat er een ernstige groeistoornis is, kunt u bij enkele verzekeraars wel een vergoeding krijgen. Kijk van te voren goed bij uw verzekeraar of u zich niet aanvullend kunt verzekeren. Dit kunt u ook in de polis van uw huidige zorgverzekeraar vinden. Heeft u toch vragen? Deze vragen kunt u vaak het beste aan uw zorgverzekering vragen.

Persoonlijke aandacht 

Tandartspraktijk De Clomp is een bekende naam in Zeist en omgeving. We snappen als geen ander dat een operatie of ingreep erg spannend is. Daarom trainen we ons personeel extra om mensen op hun gemak te stellen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich thuisvoelt in onze praktijk. Via ons digitale inschrijfformulier kunt u zich eenvoudig inschrijven en uw eerste afspraak inplannen. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.