Foto's maken bij de tandarts | De Clomp Tandartsen
Header afbeelding

Foto’s maken bij de tandarts

Soms is het nodig dat onze tandartsen een foto maken van uw gebit. Zo kunnen zij namelijk goed zien wat de conditie van uw gebit is, want röntgenfoto’s laten dingen zien die je met het blote oog niet kunt zien. Tijdens een periodieke controle kan de tandarts dus röntgenfoto’s adviseren, zodat zij uw gebit goed kunnen controleren. Tandarts De Clomp zet in op modern apparatuur om zo de beste foto’s te garanderen. Wilt u meer weten over röntgenfoto’s?

 

foto's_tandarts_de_clomp

 

Wat zijn röntgenfoto’s?

U kent ze wel van het ziekenhuis, maar waarom worden röntgenfoto’s bij de tandarts ingezet? Het doel is hetzelfde: foto’s maken van zaken die je met het blote oog niet ziet. Zo kan de tandarts tandbederf of verlies van botweefsel in de gaten houden. De foto’s worden gemaakt met röntgenstralen die door delen van het lichaam heen komen, waardoor er inwendige foto’s gemaakt kunnen worden van het lichaam. Hoe verder de straal kan doordringen in uw gebit, hoe donkerder dit op de foto te zien is. Kiezen, tanden en kaken zijn bijvoorbeeld wit, uw tandvlees is zwart op de foto.

Foto’s maken is volledig pijnloos en is vaak snel afgehandeld. We vragen u om in een bitje te bijten en vervolgens moet u enkele seconden stilzitten. De tandarts maakt een foto en vaak is de foto in een keer geslaagd. 

 

Waarom maakt de tandarts foto’s?

Tijdens controles doen onze tandartsen hun best om uw gebit zo goed mogelijk te controleren. Met een spiegeltje en sonde (haakje) kijkt de tandarts onder andere naar gaatjes, naar de diepte van het tandvlees en naar de conditie van uw kaken. Als de tandarts een vermoeden heeft dat iets mis is met uw gebit, kan een röntgenfoto een handig hulpmiddel zijn om dit te controleren. Ook kunnen we door periodiek foto’s te maken de ontwikkeling van uw gebit gedetailleerd in kaart brengen.  

 

Wat zijn de risico’s van röntgenfoto’s bij de tandarts?

De risico’s van röntgenfoto’s zijn vrij klein omdat er een minimale hoeveelheid straling wordt gebruikt. Het is schadelijk om lange tijd blootgesteld te worden een een grote hoeveelheid röntgenstraling, maar dat is niet geval bij de tandarts. U zult slechts enkele seconde ermee in aanraking komen. Ook maken we alleen een foto van uw gebit als er vermoedens zijn dat er iets te zien is op de foto’s. Bent u zwanger? Dan is het in principe niet schadelijk om een röntgenfoto te maken van uw gebit. Toch vragen wij u om de tandarts in te lichten zodat hij extra kritisch kan denken over de noodzaak van een foto. 

 

Wees welkom bij De Clomp 

De Clomp staat voor een persoonlijke aanpak. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt en geen angst hebt voor de tandarts.Ook tijdens het maken van een foto kunt u aangeven of u angstig bent. Zo kunnen wij u geruststellen. Heeft u vragen? Stel deze aan de tandarts of neem contact op met onze praktijk.